CVK

En CVK er et sentralt venekateter. Det er en slange eller tynt rør som går inn i kroppen like over brystet. Deretter går den på innsiden av huden opp til halsen, hvor den gjør en u-bøy, går inn i en vene og ender opp like over hjerte.

Selv om den er grodd fast til en membran rett på innsiden av huden, ligger den i en snurr på utsiden for å ha litt å gå på i tilfelle utilsiktet rykk. Røret forgreiner seg i to og er avsluttet med en klemme og et koblingpunkt. Fra disse kan man ta blodprøver og fylle på med cellegiftmedisin, saltvannsoppløsning eller andre medisiner. Koblingpunktene må holdes helt sterile, så pleierne er utstyrt med munnbind og hansker når de kobler av og på slanger o.l.

  halvfigur med cvk.jpg (46399 bytes)  

CVKen bæres under hele behandlingstiden.  Den er veldig kjekk, fordi man slipper å bli stukket med nål både titt og ofte. Ved å pakke inn endene (gjerne i plasthansker), kan man godt dusje eller være i kontakt med vann.

Når man skal fjerne den, dras den bare ut og man klemmer i noen minutter på halsen slik at venen slutter å blø. Dvs ingen kirurgiske inngrep.